Op de Maasvlakte in het Rotterdams havengebied deed Linde Slikboer van EIS Kenniscentrum Insecten onlangs een bijzondere ontdekking: ze vond daar exemplaren van de zeer zeldzame zwaluwbij. De zwaluwbij werd voor het laatst in Nederland gezien in 1953, in het uiterste zuidelijke puntje van Limburg, bij de Sint Pietersberg.
Klei
De zwaluwbij heet zo omdat hij net als de zwaluw nestjes maakt uit klei en kleine steentjes en zandkorrels. De nestjes metselen ze aan grote blokken steen. En dat treft, want op de Maasvlakte liggen langs de oever van die flinke basaltblokken. En: de zwaluwbij vliegt op slangenkruid, een plant met paarse bloemetjes. Dat slangenkruid staat daar ook, op een stukje spontaan ontstane natuur.
Microscoop
“Ik was eigenlijk op zoek naar de ook zeldzame slangenkruidbij”, vertelt Linde Slikboer. “Ik dacht: hier op de Maasvlakte staat zoveel slangenkruid, misschien vinden we die slangenkruidbij hier wel. En inderdaad. Maar ik vond ook een bij die er net iets anders uit zag. Thuis bij de microscoop ging ik echt uit m’n dak toen ik ontdekte dat het om de nog zeldzamere zwaluwbij ging!”