In 2016 hebben op Texel twee paar strandplevieren gebroed. Dat was sinds 2009 niet meer gebeurd op het eiland, hoewel er in principe genoeg geschikt leefgebied aanwezig is. Maar een paar stille plekken op het strand doet wonderen. We zouden daarom het strand vaker moeten delen met vogels, zoals de zeldzame en bijzondere strandplevier, maar ook de bontbekplevier en de dwergstern.
Stranden te druk
De stranden aan onze eigen Noordzeekust behoren tot de allermooiste stranden van de wereld, en de lengte ervan is haast ongeëvenaard. Niet zo gek dat we er massaal op neerstrijken. Waar we te weinig bij stilstaan, is dat het strand van oudsher ook een geweldig natuurgebied is, dat voor een aantal planten- en diersoorten zelfs van levensbelang is. Zoals voor de strandplevier, what’s in a name. Vroeger kwam deze soort op alle stranden langs de kust voor. Maar door de toenemende recreatie is het strand voor de plevieren ongeschikt geworden. Het ontbreekt de vogels aan rust om de eieren uit te broeden en jongen groot te brengen. Ze broeden gewoon op het strand, tussen de schelpen. Het helpt bovendien niet als de nesten ook nog uitermate goed gecamoufleerd zijn. Je kunt als strandgast je parasol zo naast een nest planten, zonder dat je het door hebt.
Strand delen met strandbroeders
Moraal van het verhaal is dat we strandplevieren kunnen beschermen door op plekken waar het kan het strand te delen met zijn oorspronkelijke bewoners. Dit kan heel eenvoudig door wat begrip te tonen: