Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame planten in Poort Naardermeer

  •  
08-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
300 keer bekeken
  •  
Pilvaren

© Pilvaren. Bron: Saxifraga - Rutger Barendse

In de verbindingszone tussen het Gooi en het Naardermeer groeien veel zeldzame planten. Plantenkenners Piet Kuiters en Arthur van der Heijden noemen het gebied een groot succes. Onder andere het uitgestorven moerashertshooi is terug.

Poort Naardermeer

Tussen Bussum en de Hilversumse Meent liggen twee natuurgebieden: Zanderij Cruysbergen en het Gijzenveen. Ze zijn onderdeel van de Poort Naardermeer, het gebied dat het Gooi en de Vechtstreek met elkaar verbindt. Zanderij Cruysbergen is ruim tien jaar geleden omgevormd van een verruigd, bemest weiland tot afgeplagd plas-dras. Het Gijzenveen is drie jaar geleden ook getransformeerd tot plas-dras gebied.
Advertentie
Dit is reclame van STER

Vochtminnend

Met deze maatregelen wil het Goois Natuurreservaat de juiste omstandigheden creëren voor vochtminnende plantensoorten die groeien op voedselarme zandgronden. Deze plantensoorten hebben het moeilijk in Nederland. De ontwikkelingen in het gebied worden gevolgd door deskundige vrijwilligers. Het Gijzenveen wordt regelmatig bezocht door plantenkenners Piet Kuiters en Arthur van der Heijden.
Vlottende bies

© Vlottende bies. Bron: Saxifraga - Willem van Kruijsbergen

Vlottende bies. Bron: Saxifraga - Willem van Kruijsbergen

Pionierssoorten

Het Gijzenveen ligt op dit moment vol met groene tapijten van vlottende bies en pilvaren. Dit zijn echte pionierssoorten. Kuiiters vertelt over het pilvaren: "Deze bolletjes bevatten de sporen. Ze kunnen jarenlang levenskrachtig blijven en blijven bovendien drijven. Het ziet ernaar uit dat ze hier in het Gijzenveen vorig jaar een zetje in de rug moeten hebben gekregen van de hoge winterwaterstand."
Pilvaren

© Pilvaren. Bron: Saxifraga - Willem van Kruijsbergen

Pilvaren. Bron: Saxifraga - Willem van Kruijsbergen
Nog verrassender is de terugkeer van het zeldzame moerashertshooi. Dit is een bleekgroen plantje met kleine gele bloempjes. Volgens Van der Heijden en Kuiters heeft het succes van het natuurgebied te maken met de aanwezigheid van kwel; zoet water dat vanuit de Heuvelrug afstroomt naar de lager gelegen gebieden. Het kwelwater bevat veel ijzer en is te herkennen aan de oranje-rode kleur. 
Moerashertshooi

© Moerashertshooi. Bron: Saxifraga - Willem van Kruijsbergen

Droger

Verderop in het gebied ligt de bodem tientallen centimeters hoger. Hier is de bodem iets droger, maar nog steeds vochtig. Hier verschijnt moeraswolfskauw en ronde zonnedauw. Ook staat hier het karakteristieke moeraskartelblad met zijn paarse bloemen. Deze plant heeft bijna geen bladgroen. Het is een halfparasiet die zijn suikers via zijn wortels uit omliggende grassen en zeggen haalt. 
Moeraskartelblad

© Moeraskartelblad. Bron: Saxifraga - Peter Meininger

Lees meer over het Gijzenveen op de website van het Goois Natuurreservaat .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor