Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Korstmossen, ontbossing, nijlganzen, mosselzaad en alle overige onderwerpen

  •  
13-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Amazone

© amazone, bron: pixabay

Luister de reportages en interviews terug op de volgende startpunten:
00:00 - Het Landschap de Mensen
17:33 - Fenolijn 035-6711338
24.55 - Reddingsactie van korstmossen
33:40 - Bodemvisserij mosselen in Waddenzee stopt
41:20 - Ode aan de rat
45:35 - Nijlganzen
53:55 - Wereldwijde ontbossing moet stoppen

‘Wereldwijde ontbossing moet stoppen’

Iedere twee seconden verdwijnt er ergens op de wereld een voetbalveld aan bos. Een flink deel van deze ontbossing heeft te maken met de oprukkende teelt van soja, cacao en palmolie. Meer dan een miljoen Europeanen hebben zich de afgelopen maanden uitgesproken om die kaalkap te stoppen. Ze roepen de EU op om te zorgen voor een ambitieuze Bossenwet, waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt zijn toegestaan.

Het is een initiatief van meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties, waaronder het WNF en Greenpeace. Deze coalitie noemt een Europese Bossenwet een unieke kans om de betrokkenheid van Europa bij wereldwijde ontbossing te stoppen. Maandag neemt Eurocommissaris Frans Timmersmans de handtekeningen in ontvangst. De Europese Commissie gaat op basis van de input van deze publieksconsultatie aan de slag met een wetsvoorstel voor een Europese Bossenwet. Dit voorstel wordt halverwege 2021 verwacht. In Vroege Vogels een gesprek met Anna Schoemakers, directeur van Greenpeace en Pieter Zuidema, hoogleraar bij de leerstoelgroep Bosecologie en Bosbeheer aan de Universiteit Wageningen.

Ode aan de rat

In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gaat zondag de tentoonstelling The Rat Gazette van start. Arjan Schuitman volgt de rat al vele jaren, hij brengt een ode aan ‘het meest verguisde dier ter wereld’. Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch, neemt zondag een museumrat mee naar Vroege Vogels.

Voor meer informatie over de tentoonstelling kijk hier
Rotterdamse_bruine_ratten_in_collectie_Het_Natuurhistorisch_Foto_Arjan_Schuitman

Ratten in Natuurhistorisch

© Arjan_Schuitman

Fenolijn 035-6711338

Een laatste hommelkoningin, een nijlgans met jongen, bruine trilzwammen en het bijzondere winterse fenomeen ijshaar. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder hoor je welke planten zo laat in het jaar nog in bloei staan en komen we een wel heel opvallende laatsteling tegen.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Bodemvisserij mosselen in Waddenzee stopt

De traditionele bodemvisserij op mosselzaad in de Waddenzee  zal in 2029 geschiedenis zijn. Dat is de uitkomst van een akkoord dat deze week gesloten is tussen het ministerie van LNV, natuurorganisaties en de mosselvissers. Voortaan zal er gebruik gemaakt worden van mosselzaadinvanginstallatiesd (MZI’s) die de bodem van de Waddenzee met rust laten.

Bodemvisserij mosselen Waddenzee stopt

Mosselrif Waddenzee

© Cor Kuijvenhoven

Het Landschap de Mensen

We denken vaak dat het landschap van Nederland pas grondig op de schop is gegaan ná de Tweede Wereldoorlog. Onder minister Mansholt werd de landbouw pas echt intensief. Maar een eeuw eerder al ging Nederland op de schop ten behoeve van de landbouw. Dat hele proces staat beschreven in het boek ‘Het Landschap de Mensen - Nederland 1850 - 1940’ van emeritus hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis Auke van der Woud (uitgeverij Prometheus).
Het Landschap de Mensen 1 Auke van der Woud website

Auke van der Woud

© Henny Radstaak

Reddingsactie van korstmossen als girafje, varkenspootje en stapelbekertje

Het is een komen en gaan van grote graafmachines. In de verte hoor je de houtzagen ronken. Vroege Vogels radio is in het stuifzand gebied De Zoom vlakbij Soest. Samen met Kok van Herk, korstmossenspecialist,  aanschouwen we een enorme hersteloperatie van het gebied. Alles op alles wordt gezet om korstmossen als open rendiermos en gewoon stapelbekertje te redden. Tot grote vreugde van Kok van Herk.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.