Kever (vis)
© Henk Heessen (CC BY-NC-SA 4.0)
Een klein visje met bovenstandige bek, grote ogen en een verwarrende naam: de kever is een voor Nederlandse wateren zeer zeldzame vis, die laatst gevangen werd in de Oosterschelde bij Westerschouwen.
De kever behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen. Het visje wordt zo’n twintig centimeter lang en leeft in de noordoostelijke Atlantische Oceaan, de noordelijke Noordzee en de Oostzee. De vissen leven minstens honderd meter diep in scholen. Ze vormen een belangrijke voedselbron voor grotere kabeljauwachtigen, zoals de wijting en de kabeljauw.
Het visje, dat lange tijd niet eerder in Nederland werd waargenomen, werd gevangen door Stephan Tukker, een student mariene biologie aan de Wageningen Universiteit, en zijn broer Jochem. Stephan is vaak in het veld te vinden om vismonitoring te doen met een schepnet.
De Oosterschelde is de ideale plek om dat te doen, wegens de grote biodiversiteit in het gebied. Dat komt doordat het buiten het bereik van de grote golven van de Noordzee ligt én omdat de kust rotsachtig is.
Twee dagen achter elkaar vinden de broers een kever. Het zijn jonge exemplaren van amper vijf centimeter lang. Ook aan het begin van het jaar werden vangsten van de kever gemeld in de Europoort. Of het verdwaalde dieren betreft of een nieuwe soort in Nederland, moet nog worden uitgewezen.
Bron: Nature Today
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.