De hazelmuis is een wonderbaarlijk schattig beestje. Het slaapmuisje komt voor in bosranden in Zuid-Limburg waar hij in kleine populaties leeft. Omdat deze soort zeldzaam is wordt hij jaarlijks gemonitord. Dit gebeurt in het NEM Meetnet hazelmuizen. Hierin worden 52 transecten nagelopen en de hoeveelheid nesten hierlangs geteld. Om zo de veranderingen in het aantal hazelmuizen in kaart te brengen. De resultaten laten een stijgende trend zien. De aantallen van het zeldzame beestje nemen dus toe.
Invloed van beheer op het aantal hazelmuizen
Een transect bestaat uit een stukje bosrand dat geselecteerd is omdat de bosrand in het leefgebied van de hazelmuis ligt en potentieel geschikt is voor de hazelmuis. Om deze habitatrichtlijnsoort te beschermen zijn allerlei beheermaatregelen genomen, met name langs het Vijlenerbos. Alhoewel de effecten van deze beheermaatregelen positief lijken zijn ze lastig in te schatten. Sinds het einde van de jaren 90 neemt de hazelmuis gestaag toe, met piek aantallen in 2007, 2011 en 2014. Opvallend is dat de piekjaren worden opgevolgd door tegenvallende jaren. Er zitten dus flink wat schommelingen in de populaties. Deze fluctuaties zijn terug te vinden op alle transecten ongeacht wel of geen toegepast beheer. Wel is het zo dat hazelmuizen lokaal sterk lijken te reageren op het beheer, maar omdat nooit overal gelijktijdig beheer plaatsvindt, vertaalt zich dat niet zichtbaar in pieken of dalen in de trend van de totale populatie. De directe relatie tussen de aantalsontwikkeling van hazelmuizen en het gevoerde beheer is dus nog niet helemaal eenduidig. De Zoogdiervereniging zou hier dan ook graag nader onderzoek naar doen, waardoor we deze prachtige soort nog beter kunnen beschermen dan nu het geval is.
Wie bij wil dragen aan het beschermen van de hazelmuis kan zich opgeven via vrijwilliger@zoogdiervereniging.nl als geïnteresseerde hazelmuisnestteller of zich alvast aanmelden voor de werkdag op 25 februari 2017. Voor de precieze schommelingen van het aantal hazelmuizen zie de
het artikel over het beestje op de website van Nature Today.