Gazon met bloemen en strak sportveld
© Jeannette Parramore
Sinds een paar jaar experimenteren Zeeuwse gemeenten met het maaibeheer van de gazons en dat is te zien. Door minder te maaien krijgt de biodiversiteit een enorme boost: er staan meer bloemen en planten en daar profiteren de vogels en insecten weer van. Het is bovendien ook beter voor het milieu en voor de portemonnee.
Bij dit experiment gaat het om grote oppervlakten aan gazon en plantsoen, naar schatting zo’n 1000 hectare. Er zijn verschillende manieren om te extensiveren, maar de meest voor de hand liggende manier is minder maaien. Bij zo’n zes tot acht maaibeurten per jaar krijgen planten de kans om te bloeien en zaad te zetten.
Een overgangsvorm is het zogeheten ‘Maai-mei-niet’ beheer, waarbij alleen in de maand mei niet gemaaid wordt. Daarbij krijgen bijvoorbeeld de vroeg in het voorjaar vliegende insecten een kans zich voort te planten. Ook zijn er gemeenten die het gangbare gazonbeheer omzetten in hooibeheer: het gemaaide gras laten liggen om te drogen. Of sinusmaaibeheer: een deel van het gras laten staan.
Het begon allemaal in 2019, toen de gemeente Tholen ging experimenteren met natuurvriendelijke beheersvormen. Spoedig daarna volgden Goes en Terneuzen, Hulst, Borssele, Kapelle en Zuid Beveland en werd het een provinciaal project, waar meer dan de helft van de Zeeuwse gemeenten aan meedoet.
Onderzoek naar het draagvlak onder inwoners van de Zeeuwse gemeenten laat zien dat een ruime meerderheid positief staat tegenover dit extensieve maaibeleid. Maar als over het minder maaien in de eigen tuin gaat liggen de zaken toch anders. De meeste mensen houden nou eenmaal van een strak gazonnetje voor de deur. Maai-mei-niet probeert daar verandering in te brengen.
Sinusbeheer in Goes
© Jeannette Parramore
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.