De komende jaren gaat de Afsluitdijk flink op de schop. Maar met het verwijderen van de basaltblokken op de Afsluitdijk verdwijnen ook de planten die daar tussen groeien. Eén van die planten is zeekool, een soort die op de Rode Lijst staat vanwege zijn zeldzaamheid. En het is niet zomaar een plantje.
Bijzondere planten
Met de aanleg van de Afsluitdijk ontstond een bijzonder groeiplaats voor planten. Aan beide zijden van de dam is er over een lengte van 30 kilometer een natuurlijke omgeving van zeekust en meeroever. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Afsluitdijk belangrijke populaties herbergt van de zeldzame tot zeer zeldzame plantensoorten zoals wilde kool, strandbiet en fijn goudscherm. Er groeit ook zeekool: de oerplant waaruit alle moderne kolen die bij de groenteboer liggen zijn gekweekt, zoals witte, rode en groene kool maar ook spruitjes en boerenkool.
Levend archief
Gelukkig is er een reddingsplan:
het levend archief
. Dit archief is een samenwerking van een groot aantal universiteiten en natuurorganisaties. Nils van Rooijen van het levend archief verzamelt zaden van zeldzame planten en planten die tijdelijk moeten verdwijnen. Ze worden opgekweekt in Wageningen en daarna weer teruggeplaatst. Niels en Milouska gaan tussen de basaltblokken op zoek naar deze zeekool en andere zeldzaamheden.