De zeehond is een curieuze slaper. Hij doet het zowel in het water als op het droge. Het maakt hem niets uit of het overdag of ’s nachts gebeurt. En ademen tijdens het slapen? Dat hoeft niet per se.
In het water en op het land
Zeehonden slapen wanneer het ze uitkomt, zowel ’s nachts als overdag. Ze kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, horizontaal drijvend aan de oppervlakte of zelfs plat op de bodem.
Afhankelijk van de plek, slaapt de zeehond op verschillende manieren. Op het land slaapt hij namelijk zoals de mens dat ook doet; met twee inactieve hersenhelften. In en op het water schakelt hij maar één hersenhelft uit. De andere helft blijft actief.
Fotograaf: andreaolthof Ademen
Opvallend is dat een zeehond bijna geen adem haalt als hij slaapt. Zelfs niet wanneer hij op het droge ligt. Zeehonden slaan zuurstof namelijk niet alleen op in hun bloed maar ook in hun spieren. Wanneer de zeehond niet ademt, geven de spieren zuurstof af. Slapend kan hij zo’n twintig minuten lang volhouden zonder te ademen.