Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeegras zaaien

  •  
11-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
K5II1158.jpg
Toen het IJsselmeer nog Zuiderzee heette, groeide in de Waddenzee volop zeegras. Door de aanleg van de Afsluitdijk veranderde de Waddenzee ook drastisch. Tel daarbij op een schimmelziekte in het zeegras, en je hebt de nekslag voor een uniek ecosysteem. Maar de Waddenvereniging en Natuurmonumenten proberen die zeegrasvelden nu, met steun van het Waddenfonds, weer terug te krijgen .  
Dit najaar worden opnieuw zakjes met gras en zaad in de Waddenzee gehangen. Het project is een vervolg op een eerdere pilot. Daaruit hebben de onderzoekers geleerd dat het zeegras inderdaad 'aanslaat' als je het in de Waddenzee zaait. De vraag is nu: hoeveel zaad heb je nodig en in welke dichtheid, om weer een zelfstandige, levensvatbare populatie planten te krijgen. 
Het beeld dat de onderzoekers voor ogen staat dateert van vóór 1930. Door de aanleg van de Afsluitdijk en door een schimmelziekte is het zeegras toen verdwenen. Hoe het er daarvóór uit zag staat onder andere mooi beschreven in het boek ' Texel is anders ', een uitgave van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.
zeegras
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.