Zeegras
© Laura Govers (NIOZ)
Het zeegras dat afgelopen jaren in de Grevelingen en het Veerse Meer is aangeplant groeit goed. De resultaten op ruim twee derde van de proeflocaties zijn bemoedigend, meldt Rijkswaterstaat.
Dit jaar zijn in totaal zes nieuwe proeflocaties voor zeegras aangeplant. Het gaat om drie plekken in het Grevelingenmeer en drie proeflocaties in het Veerse Meer. Daarnaast is gekeken hoe het zeegras groeit op proeflocaties in de Grevelingen die eerder zijn aangeplant.
Zeegras komt van nature voor in de Nederlandse wateren, maar is op de meeste plekken verdwenen. Voor het herstel van natuur en waterkwaliteit is het belangrijk dat het zeegras terugkomt. Het neemt CO2 op en is voor slakken, jonge vissen en andere dieren voedsel en een plek om te schuilen.
In zowel de Grevelingen als het Veerse Meer wil Rijkswaterstaat zeegrasvelden van ongeveer 5 hectare terugkrijgen. "In de Grevelingen zijn we al goed op weg. Daar staat inmiddels 1,6 hectare aan zeegras", aldus ecoloog Kayleigh Lambregts van Rijkswaterstaat.
In het Veerse Meer is dit jaar op drie locaties zeegras aangeplant. Metingen laten zien dat het zeegras op twee van de drie plekken goed groeit. Op die plekken is het zeegras met 100 tot 200 procent toegenomen.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.