Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Behoud de zandweg, kwabaal, fenolijn en overige onderwerpen

  •  
19-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
758 keer bekeken
  •  
Oude Larenseweg, Epse (c) Rob Buiter

Red de zandweg

De gemeente Lochem wil een onveilig fietspad langs een provinciale weg verplaatsen. Maar daarvoor zou een eeuwenoude zandweg verhard moeten worden. En dat is tegen het zere been van de omwonenden. "Deze zandweg staat voor cultuurhistorie en biodiversiteit", zegt bewoonster Suzanne Weusten, van de actie zandwegblijft.nl.

Het wonderlijke geluid van de zeldzame kwabaal

Het is een van de meest mysterieuze vissen die we in ons land kennen. Over het leven van deze kwabaal is weinig bekend. Net als over het bizarre geluid dat deze vis maakt, dat te horen is tijdens het paaien. Dat gebeurt al vroeg in het jaar, als de watertemperatuur nog laag is.

Baudewijn Ode van FLORON en Arthur de Bruin en Frank Spikmans van RAVON willen meer te weten komen over deze illustere vis en zijn enkele jaren geleden gestart met het opnemen van het geluid van kwabalen in de Vinkeveense plassen om zo meer van zijn geheimen te ontrafelen. 
kwabaal Achim R. Schloeffel

Kwabaal

© Kwabaal, Foto: Achim R. Schloeffel

'Nieuw kabinet moet bodem op 1 zetten'

21 moeders en vaders met baby's voeren zondag 21 maart actie voor een betere bodem. Ze roepen de politiek op om beleid te maken op en te werken aan een vruchtbare en vitale bodem voor onze toekomstige generaties. Ze doen dit uit naam van bijna 50 boeren- en natuurorganisaties, zoals het Milieudefensie en stichting Aardpeer. De initiatiefnemers willen dat het nieuwe kabinet het belang van de bodem op 1 zet. In Vroege Vogels een gesprek met bodemkundige Danielle de Nie van platform Aardpeer. 

In de uitzending wordt een manifest voor de bodem besproken, dat zondagmiddag wordt overhandigd. Bijna 50 maatschappelijke organisaties steunen deze oproep. Zoals IVN en Milieudefensie. 
Lees hier meer over dit manifest.
landbouw pixabay

© bron: pixabay

Fenolijn 035-6711338

Een bloeiend maarts viooltje, de eerste boerenzwaluwen, roepende wulpen en de echt allerlaatste nog niet ontdooide februarisneeuw. Deze meldingen zijn de afgelopen ingesproken op het antwoordapparaat van de natuur. Verder koperwieken op trek naar het noorden, nestelende koolmezen en de eerste zingende geelgors. De zang van het mannetje lijkt volgens sommigen op een passage in de 5e symfonie van Beethoven.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
geelgors_protter.jpg

Geelgors

© Fotograaf: protter

Van textiel naar textiel

In 2030 moet de helft van alle textiel in Nederland van duurzaam materiaal zijn. “Op dit moment wordt maar van 1 à 2 procent van onze kleding weer nieuwe textiel gemaakt”, zegt Jan Mahy van de Saxion Hogeschool in Enschede. Een lange weg te gaan nog dus. De hogeschool speelt een centrale rol bij het Circulair Textiellab dat onlangs in Twente is geopend. Dit kennis- en innovatiecentrum brengt allerlei partijen als kringloopwinkels en recyclingbedrijven bijeen. Samen willen ze Twente op de kaart zetten op het gebied van duurzaam textiel. 
ouwe kleding kopie

Afgedankte kledingstukken

© Henny Radstaak

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.