De mensen die in de duinen wonen en werken noemen het vaak de duinhagedis, maar het is officieel de zandhagedis. Het diertje komt immers ook voor in andere biotopen dan de duinen. Maar in de Schoorlse Duinen voelt de zandhagedis zich wel heel erg goed thuis.
Prachtige hagedis
In Nederland komt deze hagedis ruwweg in twee gebieden voor. De belangrijkste kerngebieden zijn de Veluwe en de duinen ten noorden van Zeeland. En dus ook in de Schoorlse Duinen. Hier komen ze massaal voor, al waren ze lastig te vinden toen Willemijn samen met Rémon ter Harmsel op zoek ging naar deze prachtige hagedis.
Waarom hebben ze het zo goed in de Schoorlse Duinen? Wat hebben de zandhagedissen nodig? Ze hebben een overgangszone nodig, waar licht en schaduw is. Open zand om op te warmen en de eitjes in te leggen, en struiken of heide om in te verdwijnen en schaduw te vinden.
Aantal zandhagedissen neemt toe
Landelijk gezien is de trend dat de aantallen omhooggaan. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de levendbarende hagedis en de adder, die slecht tegen de stijgende temperaturen en verdroging kunnen. De zandhagedis kan daar dus veel beter tegen. Waarom het bovengemiddeld goed gaat, is niet zeker.
De stijging kan te maken hebben met het feit dat er steeds meer geschikte gebieden voor ze zijn. Ze hebben veel dynamiek nodig, verstuiving, bepaalde vegetatie. En in de Schoorlse Duinen zijn ze volop aan het inzetten op het vergroten van het verstuivingsgebied door het kappen van bos.
Kijk vrijdag 30 oktober 2020 naar Vroege Vogels in de Schoorlse Duinen om 19.50u op NPO 2!