Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zaagbek is een vreemde eend

  •  
02-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1211 keer bekeken
  •  
grotezaagbek.jpg
De zaagbek heeft een zwartgroene kop, witgele borst en natuurlijk een typerende snavel waar hij zijn naam aan te danken heeft. De grote zaagbek is een visetende eend, die met name in de winter in Nederland zit. Je vindt hem op de grotere binnenwateren en bij riviermondingen. De mannetjes worden ook wel 'boterbuik' genoemd, je ziet wel waarom.
Vreemde eend
Zaagbekken zijn 'vreemde eenden in de bijt': eendachtigen maar dan met een smalle gekromde snavel en een gezaagde binnenkant. Juist die snavel is een handig hulpmiddel bij het eten van glibberige vis. Met de praktische kartelrand krijgt hij meer grip op de gevangen vis. Hij broedt o.a. in Scandinavië, op een plek die je misschien niet zou verwachten. Als de zaagbek broedt is het geen vreemde eend in de bijt, maar in de boomholte.
Tanden
Vogels hebben natuurlijk geen tanden, al hadden ze dat ooit wel, maar alle vogels met tanden zijn uitgestorven. Hedendaagse vogels kunnen niet kauwen. Ze hebben een spiermaag - de vogel slikt dan af en toe steentjes in en door het samentrekken van die spiermaag kan ie alsnog zijn voedsel malen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.