© pixabay
De gevolgen van de olievervuiling op Bonaire lijken minder erg dan gedacht. Toch blijft het Wereld Natuur Fonds zich zorgen maken over de gevolgen op lange termijn: "Aan de kust lijkt het nu weer vrij van olie en daarmee veilig voor mens en dier, maar we kennen nog niet de mogelijke langetermijneffecten van de olie op de koralen, mangroven en het zeegras", zegt de organisatie.
Van eerdere olielekkages is bekend dat ze op langere termijn schade veroorzaakten aan het onderwaterleven. "Zo zijn er negatieve effecten op diepzeekoralen, oesters die jarenlang niet goed groeien, schade aan wetlands langs de kust en kleinere dolfijnen-, zeeschildpadden- en zeevogelpopulaties", somt het WWF op.
Het Wereld Natuur Fonds heeft met Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA) hun kennis uit literatuuronderzoeken gedeeld over olielekken. De stichting was vorige week betrokken bij het opruimen van aangespoelde olie. Het WWF is tevreden met de actie, door de snelheid is de schade beperkt gebleven.
Bonaire dat een bijzondere gemeente van Nederland is, kreeg net als veel andere eilanden te maken met grootschalige olievervuiling. De olie was uit een gekapseisde tanker bij Trinidad en Tobago gestroomd, op honderden kilometers van Bonaire.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.