Stapels met rietmaaisel liggen opgehoopt in de Nieuwkoopse Plassen. Onderzoek moet uitwijzen of wormen kunnen worden ingezet als vuilnisopruimers: om dit afval om te zetten tot compost.
Rietsnijden
In het voorjaar zijn de riettelers druk aan het werk in de Nieuwkoopse plassen. Van begin maart tot half april wordt er riet gesneden, zo’n 240 hectare. Met een maaimachine, uitkammachine en een bindmachine wordt het riet omgezet naar keurige rietbossen.
Snijafval
Naast de bossen riet blijft er snijafval over na het rietsnijden. Dit afval werd vroeger op grote schaal verbrand, maar Natuurmonumenten wil dit liever niet meer. Er loopt nu een experiment om het rietmaaisel op te laten ruimen door wormen. De bedoeling is dat de wormen het rietmaaisel omzetten tot vruchtbare compost. De wormen zitten in grote bakken, waar het maaisel op wordt gelegd.
Onderzoek
De wormen doen het werk nog niet optimaal. Er zijn nu verschillende proef-opstellingen gemaakt, om te kijken bij welke omstandigheden de wormen het effectiefst werken. Zo hopen de onderzoekers er achter te komen hoeveel wormen nodig zijn voor een hoeveelheid maaisel, en of er nog een bodem nodig is voordat het maaisel bij de wormen terecht komt.