© Foto: pixabay
Terwijl alle ogen gericht zijn op de topprestaties van de Olympische schaatsers, vraagt World Animal Protection aandacht voor het dierenleed dat schuilgaat achter de schaatsen waarop zij rijden. Volgens de organisatie is er in het overgrote deel van de Viking-schaatsen kangoeroeleer verwerkt, waardoor de Nederlandse schaatsfabrikant bijdraagt aan "de grootste commerciële slachting van op het land levende wilde zoogdieren ter wereld".
Viking levert onderstellen, beschermingsartikelen en schaatsschoenen aan zowel Olympische sporters als hobbyisten. Volgens World Animal Protection vormt de Viking-schaats de schakel tussen de sportprestaties in Peking en de grootschalige kangoeroejacht in Australië. Daarom roept de dierenbeschermingsorganisatie het Nederlandse schaatsmerk op om alle schaatsen met kangoeroeleer uit het assortiment te halen.
Dennis Vink, programmamanager Wildlife bij World Animal Protection: "Nederland is een schaatsland en daar zijn we hartstikke trots op. Maar dat er in Australië miljoenen wilde kangoeroes worden afgeschoten zodat hun huid onder andere in Nederlandse schaatsen kan worden verwerkt, is absurd. Door het overgrote deel van hun schaatsschoenen met kangoeroeleer te produceren, houdt Viking deze wrede praktijken mede in stand. Wij roepen Viking dan ook met klem op om hier niet langer van weg te kijken en de kangoeroeproducten onmiddellijk uit de verkoop te halen."
Viking is niet het eerste bedrijf dat World Animal Protection in verband brengt met de kangoeroejacht in Australië. Onlangs deed de organisatie een oproep aan Bol.com om producten waarin wilde kangoeroes zijn verwerkt uit de verkoop te halen, waarop de webwinkel besloot de verkoop van kangoeroeproducten te staken en het dierenwelzijnsbeleid aan te scherpen.
Volgens de dierenbeschermingsorganisatie veroorzaakt de jacht grootschalig dierenleed. De jacht gebeurt in de nacht, vrijwel zonder toezicht. Tot 40% van de schoten is niet direct fataal, waardoor veel kangoeroes een langzame, pijnlijke dood sterven. Jonge dieren in de buidel van hun moeders leveren niks op, dus zij worden aan hun lot overgelaten of op gewelddadige manier omgebracht.
Dennis Vink: "Het is écht niet meer van deze tijd om wilde dieren te doden om producten van te maken. We zijn het er inmiddels allemaal over eens dat zeehonden niet mogen worden doodgeknuppeld voor hun vacht. Bij kangoeroes is dit niet anders. Ook kangoeroes zijn geen producten, maar wilde dieren. Het is de hoogste tijd dat Viking zijn verantwoordelijkheid neemt."
De organisatie roept alle bedrijven in Nederland op de verkoop van kangoeroeproducten te staken. Daarnaast pleit World Animal Protection voor een importverbod.
Bron: World Animal Protection
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.