Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lonnekerberg of herrieberg?

  •  
26-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Gebied Lonnekerberg

© Bron: Stichting Lonnekerberg

De Lonnekerberg is een natuurgebied net buiten Enschede naast vliegveld Twenthe. Er komen allang geen vliegtuigen meer, maar het gewijzigde bestemmingsplan maakt wel mogelijk dat er grote evenementen georganiseerd gaan worden, met veel lawaai. Wordt de Lonnekerberg een herrieberg?
In de 30 er jaren werd in Enschede een vliegveld aangelegd. Het vliegveld, toen 64 ha groot, werd gebouwd tussen de natuurgebieden Hof Espelo en de Lonnekerberg, dicht bij het dorp Lonneker. 

Geschiedenis van de Lonnekerberg

In de oorlog zijn er enorme complexen gebouwd op de Lonnekerberg. Zuidkamp, voor de legering van soldaten en administratief personeel, een hectares groot complex voor huisvesting hoger personeel (huidige Prins Bernhardpark). Het overmaat en op de basis zelf weren drie startbanen aangelegd en kazernes en voorzieningen gebouwd. In totaal een legerplaats van 1600 ha. Na de oorlog bleef het een militair vliegveld. In 2017 werd het vliegveld door het ministerie van defensie overgedragen aan het ministerie van Binnenlandse zaken.

Weerstand tegen groot vliegveld

In 2010 is het gebied gekocht door de provincie en gemeente Enschede. Aanvankelijke plannen om er een groot vliegveld van te maken kregen veel weerstand vanwege de noodzakelijke kap van bomen tot ver in de omtrek, zelfs tot op de Takenberg bij de Lutte. De plannen voor een groot vliegveld strandden uiteindelijk. Nu is het grote gebied opgeknipt in delen en wordt het ontwikkeld als woongebieden, nieuwe natuur, een industrieterrein met een evenemententerrein en een terrein voor technologiebedrijven. 

Natuur in ontwikkeling

Door de jarenlange aanwezigheid van het vliegveld heeft de natuur op het vliegveld en aan de randen ervan zich vrij kunnen ontwikkelen. Een periode van bijna honderd jaar waar de mens maar weinig tot helemaal niet heeft ingegrepen in de omgeving. Geen uitbreiding van Enschede, Oldenzaal en Hengelo in de richting van het vliegveld, geen bebouwingen of industrieterreinen.Vooral voor de Lonnekerberg, Het Holthuis, Hof Espelo en de natuur op de vliegbasis zelf betekende dit dat de gebieden bijzonder zijn geworden. 

Petitie

De stichting Lonnekerberg zet zich in voor het behoud van de natuurwaarden van dit gebied. Op 12 maart stemt de gemeenteraad van Enschede over de wijziging van het bestemmingspan. De stichting startte een petitie om de plannen van de gemeente tegen te gaan.

Meer over:

lonnekerberg
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor