Tijs Goldschmidt
© Rob Buiter
Met zijn verzameling korte essays 'Wolven op het ruiterpad' is Tijs Goldschmidt één van de vijf genomineerden voor de Jan Wolkersprijs 2022. In zijn essays kijkt Goldschmidt van een gepaste afstand naar de natuur en vooral naar de omgang van ons, mensen met die natuur. Het thema waar hij ooit mee doorbrak in de groene schrijverswereld, 'exoten', laat hem ook nu weer niet helemaal los.
Tijs Goldschmidt en Rutger Verhoef
© Rob Buiter
Voor een gesprek met Goldschmidt gaan we naar Holysloot, een dorpje vlak boven Amsterdam, waar Goldschmidt regelmatig vertoeft. We ontmoeten daar Rutger Verhoef, die graag langs de slootkanten struint, op zoek naar alle denkbare beestjes. Voor Goldschmidt gaat hij speciaal op zoek naar de Amerikaanse rivierkreeft, een invasieve exoot die stilaan het waterleven in Nederland flink op de kop zet.
Amerikaanse rivierkreeft
© Rob Buiter
In 1994 brak Goldschmidt in één klap door in de wereld van de groene schrijvers met Darwins Hofvijver, zijn beschrijving van een ecologisch drama in het Victoriameer, nadat daar nijlbaarzen waren uitgezet. De eetbare baarzen zouden de lokale economie een duwtje in de rug moeten geven, maar in plaats daarvan werden ze vooral de doodsteek voor honderden verschillende soorten cichliden, vissensoorten die vaak alleen daar in het Victoriameer voorkwamen. "In feite is de covid-19-pandemie niet heel veel anders dan dat drama in het Victoriameer", vindt Goldschmidt. "We roepen de problemen over ons af doordat we met heel veel mensen op een kluitje leven en met allerlei organismen over de wereld slepen; of het nou nijlbaarzen, Amerikaanse rivierkreeften of virussen zijn."
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.