Ondanks dat het dier pas een paar jaar in het gebied struint, is de wolf een van de eerste dingen die in mensen naar boven komt wanneer ze praten over Planken Wambuis. Het begon met één wolf, in december een tweede en nu zijn er meerdere wolven actief in het gebied. Om de roofdieren in de gaten te houden, zijn zo’n 20 camera’s door het gebied verspreid. Ook wil Natuurmonumenten en Wolven Nederland met behulp van de camerabeelden meer inzicht krijgen in de interactie tussen wolf en prooidier.
De wolf heeft grote invloed op het gebied en soorten gedragen zich anders wanneer deze toppredator aanwezig is. Raven staan er bekend om de wolf te volgen. Zelf kunnen ze de huid van dode dieren niet open krijgen, maar voor de wolf is dit kinderspel. Raven blijven dus in de buurt van wolven om te kunnen profiteren van hun prooien. Dit niet alleen, ze kunnen ook wolven roepen wanneer zij zelf een kadaver vinden.
Ook het edelhert moet opeens rekening houden met een groot roofdier. In Planken Wambuis worden tegenwoordig veel minder hertenkalveren waargenomen. Groepen herten waar voorheen veel jonge dieren tussen liepen, hebben er nu misschien nog maar één of twee. Het gevolg hiervan is dat er niet meer beheerd hoeft te worden met jacht.
Boswachter Frank Teunissen is de faunabeheerder en coördinator van het gebied. Hij heeft zelf alle camera’s opgehangen in het gebied, waarbij hij probeerde door de ogen van de wolf te kijken om goede plekken op te speuren. Dit leverde een schat aan bijzonder beeldmateriaal op. Volgens Teunissen zet de wolf het terrein op scherp en verandert alles. Edelherten zijn minder zichtbaar, en hij ziet dingen gebeuren die in theorie niet mogelijk zouden zijn. Bijvoorbeeld dat er vijf reuen op één terrein rondlopen.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.