De afgelopen maand heeft een van origine Duitse tweejarige wolvin ongezien door Nederland gezworven. Hierbij deed zij vrijwel alle oostelijke provincies aan en zelfs nog een stukje van Noord-Brabant om uiteindelijk in België te belanden.
Via Nederland naar België
De wolvin is oorspronkelijk afkomstig uit Mecklenburg-Vorpommern in Duitsland. Daar heeft ze een halsbandzender gekregen en is ze Naya genoemd. Door de zender kon haar route nauwkeurig gereconstrueerd worden. De wolvin liep door
Overijssel, Drenthe, Gelderland, Brabant en Limburg is ze inmiddels in België aangekomen. Daar is ze officieel de eerste wolf in honderd jaar.
De Technische Universiteit Dresden en Wageningen Environmental Research (WENR) werkten samen om de gangen van de wolvin in de gaten te houden. Onderzoeker Hugh Jansman van WENR heeft enkele plekken waar Naya meerdere uren heeft doorgebracht achteraf onderzocht om informatie te krijgen over het dieet (welke prooidieren zijn aangetroffen) en de slaapplaatsen (wat zijn de kenmerken van de locaties waar Naya zich overdag graag terugtrok).
De wolvin kwam op 19 december 2017 Overijssel binnen. Daarna liep ze naar het zuiden door Gelderland, Brabant en Limburg. Ze verbleef op sommige plekken wel enkele dagen. Op 3 of 4 januari komt ze aan in België.
Prooien van de wolvin
Op dit moment worden DNA-monsters van gedode schapen op het laboratorium van WENR onderzocht om te kijken of deze dieren daadwerkelijk door een wolf zijn gedood. Hugh Jansman: "In het veldonderzoek hebben we vastgesteld dat Naya natuurlijke prooien heeft gegeten, zoals reeën en waarschijnlijk ook haasachtigen. Daarnaast onderzoeken we nu of Naya inderdaad schapen heeft gedood."
Permanente aanwezigheid
Hiervoor waren al meldingen van andere wolven op verschillende plaatsen in Nederland. Met deze jongste bezoekster heeft Nederland het afgelopen half jaar een vrijwel permanente aanwezigheid van wolven gehad. Bijzonder is dat de aanwezigheid van wolven zo weinig is opgemerkt, ondanks onze winterse open begroeiing weten zij zich ongezien te verplaatsen en overdag schuil te houden.
Schuw
Met name de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland werden bezocht. In het dichtbevolkte Nederland blijkt dat de menselijke drukte en wegendichtheid geen onoverkomelijke belemmering voor wolven vormt, hoewel het wel een risico blijft.
Wolven zijn schuwe dieren die mensen vermijden. Wolven zijn dan ook vooral ’s nachts actief en lopen dan ook langs en door onze menselijke omgeving. Wegen worden gemakkelijk overgestoken, rivieren overgezwommen of door middel van een brug of tunnel gepasseerd. Overdag trekken ze zich terug in een rustig bosje, of zelfs in een maïsveld.
Nieuw territorium
De jonge wolven die Nederland bezoeken zijn op zoek naar een nieuw territorium. Ze zijn afkomstig uit Duitsland waar een groeiende populatie wolven leeft. Tot nu toe heeft nog geen wolf zich permanent gevestigd in Nederland. Mocht dat wel gebeuren, dan is het zaak om in het territorium van de wolf maatregelen te nemen om te voorkomen dat wolven bij schapen en geiten kunnen komen. Het plaatsen van schrikdraad en/of kuddewaakhonden is een effectieve manier om schapen te beschermen en te zorgen dat wolven blijven jagen op wilde dieren. Wolven zijn bij wet beschermd.