Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF kritisch op Nationaal Biodiversiteitsplan

  •    •  
28-03-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
grutto site

Grutto

© WillemdeWolf

Op dinsdag 25 maart 2025 publiceerde staatssecretaris Rummenie het Nationaal Biodiversiteitsplan  voor Nederland. Het gebrek aan nieuw beleid en ambitie dat doorklinkt in elk hoofdstuk van dit plan, beschouwt het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) als een acute bedreiging voor de natuur, de inwoners en bedrijven van Nederland en de rest van de wereld. 

‘Neem verantwoordelijkheid voor natuurvernietiging’

Volgens het WWF-NL toont het plan aan dat het kabinet de - toch al minimale - ambitie heeft losgelaten om de Nederlandse ecologische voetafdruk tegen 2050 te halveren. “Dit staat haaks op de grote negatieve invloed die Nederland met de productie en consumptie van voedsel heeft op zowel kwetsbare bossen en savannes elders in de wereld, als op bedreigde natuur in Nederland,” vervolgt Haanraads. 

Advertentie
Dit is reclame van STER

Het huidige voedselsysteem levert de grootste bijdrage aan biodiversiteitsverlies wereldwijd, liet ook het Living Planet Report van WWF in 2024 zien. “Bedenk alleen al hoe de massale invoer en het gebruik van soja voor veevoer in de Nederlandse intensieve veehouderij zorgt voor zowel ontbossing in Brazilië, als voor verstikking van de natuur in onze polder. Met deze strategie ontduikt het kabinet de verantwoordelijkheid voor onze centrale rol in de internationale voedselketens.”  

Planetaire grenzen

Dit plan is bovendien een gemiste kans om de zo noodzakelijke verduurzaming van de voedselindustrie te ondersteunen en te versnellen. Voedselexpert bij WWF-NL Corné van Dooren: "Producenten, boeren, supermarkten, kennisinstellingen en consumenten hebben baat bij een betrokken en ambitieuze regering die leiding neemt in plaats van achteroverleunt. Dat geldt ook voor het gezamenlijke doel om de Nederlandse (over)consumptie binnen de planetaire grenzen terug te brengen en de footprint te halveren door meer plantaardig te produceren en consumeren.”  

Biodiversiteitsplan op rapport

In 2022 spraken de 196 deelnemende landen aan het VN-Biodiversiteitsverdrag (CBD) doelen af om biodiversiteitsverlies wereldwijd te stoppen en voor het herstel ervan. Ieder land kan bepalen hoe deze 23 doelen voor 2030 en 2050 worden behaald. Zij hebben zichzelf verplicht om in 2024 een Biodiversiteitsplan (NBSAP) aan te leveren bij de VN. 

Om bij te houden of landen hun plan hebben aangeleverd en om de inhoud ervan naast de afgesproken doelen te leggen, lanceerde WWF eerder een internationale monitoringtool: de NBSAP Tracker. WWF-NL heeft het ‘huiswerk’ van de Nederlandse regering nu ingediend en dit wordt momenteel tegen het licht gehouden. Alle voortekenen wijzen richting een dikke onvoldoende.

Bron: WWF-NL

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

tijger1
tijger1
28 nov. 2019 - 9:50
Doe dat vooral met wollen stof. Dan krimpt die vlek zo hard dat je hem ook niet meer ziet. 
Beps
Beps
27 nov. 2019 - 15:03
Wouw, goede tip voor mijn chiffon bloesje, dan kan ik het misschien nog bij een pop aandoen of gebruiken als modern lampenkapje. Maar de vlek zal er wel uit zijn, dat is dan wel weer tof. Zamarra zeg er voortaan de stoffen bij die heet water kunnen hebben, dit is zo fout.
honda98
honda98
27 nov. 2019 - 14:01
is ze nog niet met pensioen ?
tenormin
tenormin
27 nov. 2019 - 12:51
Kokend heet water? Mij lijkt de tip niet al te goed. Zag trouwens ook niet echt een rode vlek. Maar ja, Zamarra kan het wel verdoezelen. ;-)
Magnum007
Magnum007
27 nov. 2019 - 12:01
Het bloesje zou wel wat strakker kunnen gaan zitten Zamarra....;-)
BNNVARA LogoWij zijn voor