"Een hermelijn in wintervacht laat zich prachtig zien en speelt verstoppertje in de Limburgse Mariapeel", aldus filmer Jan Rosmulder. In de winter verandert de kleur van de hermelijn van bruin naar wit, met als uitzondering de zwarte staartpunt. Zo valt hij minder op als er sneeuw ligt, althans dat is de bedoeling.
De hermelijn is het enige Nederlandse zoogdier wiens vacht van kleur verandert. In de noordelijke delen van zijn leefgebied krijgt de hermelijn in de winter een volledig witte vacht. In de warmere gebieden is de wintervacht slechts gedeeltelijk wit. Nederland ligt op de grens tussen koud en mild, waardoor sommige hermelijnen hun vacht helemaal veranderen, terwijl er elke winter ook bruine exemplaren worden waargenomen.
In vroegere tijden werd de wintervacht van de hermelijn veelvuldig verwerkt in de bontkappen van koningsmantels, wat de karakteristieke zwarte stipjes verklaart. Het is onduidelijk hoelang de Europese monarchen al hermelijn dragen, maar het gebruik gaat zeker terug tot de Middeleeuwen. Het kostbare bont was moeilijk te verkrijgen, wat de populariteit ervan alleen maar vergrootte. De hermelijn had daarnaast ook een symbolische betekenis: het dier zou bescherming bieden tijdens de zwangerschap en bevalling.
Bron: Zoogdierenvereniging, Wikipedia, National Geographic
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.