De hermelijn is het enige Nederlandse zoogdier waarbij de vacht van kleur verandert. De buik is altijd wit en in de lente en zomer is de rest van de vacht bruin. In het najaar verandert dat: de hermelijn wordt helemaal wit, met als uitzondering de zwarte staartpunt. Zo valt hij minder op als er sneeuw ligt.
Maar deze twee witte hermelijnen zijn goed te zien in het groene landschap. Het eerste dier is druk op zoek naar muizen en graaft zo nu en dan ook muizenholen uit. Gefilmd door Jurgen Rotteveel in Uitdam. De andere hermelijn is gefilmd door Frank Lamé in de buurt van Alkmaar.
Zie je dat de hermelijn zo nu en dan op zijn achterpoten blijft staan om de omgeving goed te kunnen overzien? Men noemt dit gedrag ook wel ‘kegelen’.
Het bont van de wintervacht van de hermelijn is een statussymbool. Zo werden koningsmantels vaak gevoerd met de wintervacht van de hermelijn. Ook de mantel die door Willem-Alexander gedragen werd tijdens zijn inhuldiging bestond waarschijnlijk voor een deel uit hermelijnenvacht, maar hier zijn twijfels over.
© Fotograaf: Theus1
2024 is uitgeroepen tot het jaar van de hermelijn. Want er is bijzonder weinig bekend over deze kleine marter. Al lijkt het erop dat de hermelijn in Nederland en zelfs in heel Europa achteruitgaat. Wat is er aan de hand? In Vroege Vogels spraken we met Jeffrey Peereboom en Emily Mensink van de werkgroep kleine marterachtigen van de Zoogdiervereniging. Luister het gesprek op onderstaande webpagina terug.
Hij is klein en schattig, maar dat is slechts schijn. De hermelijn is een hele fanatieke jager, die prooien kan pakken groter dan hijzelf. Muizen, vogels en zelfs konijnen zijn een kolfje naar zijn hand. Hij doodt ze met een fatale beet in de nek. In dit weetje lees je hier meer over.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.