De oude steengroeve in Winterswijk is overgenomen door de natuur. Vanaf de bodem, op dertig meter diepte, kijk je omhoog naar 240 miljoen jaar geschiedenis.
Rondom de groeve is te zien hoe het landschap er in een recenter verleden veelal uitzag: kleine akkers en weilanden, vennen, koeien in de wei en stukjes bos ertussen. In twee dagen ontdekken Menno en Milouska de natuur van het afwisselende Winterswijkse landschap!
Sauriërs
Normaal liggen aardlagen horizontaal bovenop elkaar, maar in Winterswijk is door verschuivingen in de vroege ijstijd de boel gekanteld, waardoor oude aardlagen aan de oppervlakte komen. Deze oude lagen nemen je mee naar de tijd van de machtige sauriërs, voorlopers van onze huidige vogels. Hoe toepasselijk is het dan dat juist hier, te midden van deze oude gesteenten, de grootste uil ter wereld, de oehoe, momenteel haar jongen grootbrengt.
Steenuil
Opmerkelijk genoeg voelt de kleinste uil van Nederland, de steenuil, zich ook prima thuis in het kleinschalige boerenlandschap van Winterswijk. Menno en Milouska gaan naar dit uiltje op zoek, en zien ook het fleurige oranjetipje vliegen op velden vol pinksterbloemen. Verder vissen ze in natuurlijke beken naar bijzondere soorten zoals de beekprik.
Vroege Vogels ontdekt Winterswijk, vrijdag 17 april 2020 om 19.55u op NPO 2! (Herhaling van 25 mei 2018)