Veertig biologisch afbreekbare kratten stonden opgesteld in de Oosterschelde, bedoeld om mossellarfjes op te vangen. Gekweekte mosselen genoeg, maar de wilde mossel is schaars en is belangrijk voor de biodiversiteit. Hebben de kratten iets opgeleverd?
Het herstel van mosselbanken in de Oosterschelde kan in belangrijke mate bijdragen aan een rijkere biodiversiteit. Radboud Universiteit Nijmegen, Bureau Waardenburg, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) Yerseke en Natuurmonumenten werken samen aan een proef om mosselbanken in de Oosterschelde te herstellen. De proefopstellingen staan op de Slikken van Viane en de Slikken van Kats.
De locatie bij de Katse Plaat, met 20 proefopstellingen, ligt in de luwte. De locatie bij Viane, waar 36 proefopstellingen staan opgesteld, kent een sterkere dynamiek met meer golfslag en stroming. Tijdens eb vallen beide locaties een paar uur droog. Naast stroming en golfslag kan ook vraat van krabben of garnalen de ontwikkeling van een mosselbank bemoeilijken of onmogelijk maken.