Konijnen zijn een sleutelsoort voor de duinen. Maar het gaat slecht met het konijn. Virusziekten hebben de populatie gedecimeerd en hij herstelt niet op een natuurlijke manier. Daarom zetten ze nu konijnen uit in het Noordhollands Duinreservaat bij Castricum.
Met hun gedrag maken konijnen plek voor heel veel soorten. Grazend en knabbelend houden ze grassen kort, wat juist nu nodig is door vergrassing en verruiging van het duin door stikstof. Met gegraaf maakt het konijn kleine lokale zandverstuivingen, die weer goed zijn voor soorten van open zand zoals zandhagedissen en duinviooltjes.
In konijnenholen broeden tapuiten en overwinteren rugstreeppadden. Zelf is het konijn voedsel voor vossen en roofvogels. Het konijn vormt dus een middelpunt van het duinecosysteem. Maar door uitbraken van virusziekten zijn de konijnen bijna uit het Noordhollands Duinreservaat verdwenen.
© Vroege Vogels TV
Om de konijnenpopulatie te herstellen is beheerder PWN begonnen met het uitzetten van konijnen. De dieren komen uit de wildopvang. Ze zijn gevonden of weggehaald vanwege overlast op industrieterreinen of sportvelden. De konijnen krijgen allemaal een inenting die zorgt voor tijdelijke bescherming tegen ziektes. De ziektes kunnen ze wel oplopen, maar de inenting en hun eigen afweersysteem bieden dan bescherming.
Afgelopen najaar zijn de eerste dieren uitgezet en nu volgt de tweede lichting. De dieren mogen wennen in speciale warandes, een omheining van kippengaas. Dan gaan de hekken open en moeten de konijnen zichzelf redden.
De komende tijd zullen de boswachters de populatie konijnen goed in de gaten houden. Door de duinen af te speuren naar sporen als graafplekken, nieuwe holen en verse keutels houden ze de ontwikkeling van de populatie bij. Uiteindelijk zullen de konijnen dan hopelijk weer het gras kort houden en zijn extra grazers zoals schapen niet meer nodig.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.