WIlde kat
© BNNVARA
Huiskatten en Europese wilde katten hebben zo'n 2000 jaar grotendeels langs elkaar heen geleefd in Europa. Circa een halve eeuw geleden zijn de verschillende kattensoorten dan toch met elkaar gaan paren, zo hebben onderzoekers van onder meer de Universiteit van Oxford ontdekt door middel van genetisch onderzoek. De wetenschappers vermoeden dat wilde katten recentelijk vaker nageslacht hebben gekregen met huiskatten, doordat ze weinig keuze hadden.
De onderzoekers hebben het DNA van wilde katten (Felis silvestris) en huiskatten (Felis catus) geanalyseerd die in uiteenlopende tijdvakken hebben geleefd. Door het genetisch materiaal van zo'n driehonderd katten van vroeger en nu in kaart te brengen, konden ze nagaan in hoeverre de uit het Midden-Oosten afkomstige huiskatten zich in Europa vermengden met de boskatten die hier van nature voorkomen. In twee artikelen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology rapporteren ze over hun bevindingen.
Volgens het onderzoek gingen de soorten elkaar doorgaans uit de weg. Uit het genetisch materiaal werd echter duidelijk dat dit zo'n vijftig jaar geleden veranderde. Specifiek hebben de onderzoekers in DNA van katten die in Schotland leefden rond die tijd patronen van vermenging tussen de soorten ontdekt, ook wel hybridisatie genoemd. Ze denken dat dit komt doordat wilde katten steeds meer van hun leefgebied kwijtraakten. Vermoedelijk hadden ze steeds minder opties om met een exemplaar van hun eigen soort voor nageslacht te zorgen.
"Het is duidelijk dat hybridisatie voortkomt uit moderne bedreigingen", zegt een Schotse onderzoeker die betrokken was bij de studie in een verklaring. Wilde katten zijn door verlies aan leefgebied op de rand van uitsterven beland in het Verenigd Koninkrijk.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.