Wiebes: sluiting kolencentrales via verbod
• 13-12-2017
• leestijd 1 minuten
© Kolencentrales op de Maasvlakte. Links de nieuwe, rechts de oude. Fotograaf: Zandcee - Wikimedia Commons
De sluiting van de laatste kolencentrales in Nederland is het beste te bereiken door een verbod op het gebruik van kolen voor de productie van elektriciteit. Die maatregel ligt het meest voor de hand en is het meest geschikte middel. Dat meldt minister Eric Wiebes vanEconomische Zaken en Klimaat woensdag aan de Tweede Kamer.
Ingrijpende stap
Wiebes benadrukt dat zo'n stap nogal ingrijpend is voor de eigenaren van de kolencentrales. Hij vindt een zorgvuldige voorbereiding van het besluit dan ook van het grootste belang. Begin 2018 komt hij met een verdere uitwerking. Het kabinet wil dat de centrales uiterlijk in 2030 dicht zijn. Zo moet de uitstoot van het milieuvervuilende CO2 worden teruggedrongen.
Greenpeace is blij met de boodschap van Wiebes. "Een dergelijke sluitingswet geeft alle partijen duidelijkheid, maar veel hangt af van de sluitingsdatum. Sluiting pas in 2030 zorgt voor onnodig vele miljoenen tonnen extra CO2 in de lucht, terwijl het klimaat al razendsnel verandert. Snelle sluiting van kolencentrales is goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid van alle Nederlanders", aldus Willem Wiskerke, c
ampagneleider klimaat & energie
bij Greenpeace.