WHO vlag
© Wikimedia (publiek domein)
Geen enkel land haalt de standaard voor luchtkwaliteit die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in september 2021 heeft opgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van het Zwitsers bedrijf IQAir, dat met tienduizenden meetstations wereldwijd de luchtkwaliteit in de gaten houdt.
De landen bovenaan de ranglijst, dus met de slechtste luchtkwaliteit, liggen grotendeels in Azië. De schoonste lucht werd gevonden in Nieuw-Caledonië, een eilandengroep in de Grote Oceaan. Nederland staat op plaats 86. Onder de ontwikkelde landen blijkt Finland de beste luchtkwaliteit te hebben.
De grootste boosdoener van slechte luchtkwaliteit is fijnstof, dat kleiner is dan 2,5 micrometer per deeltje. Fijnstof komt bijvoorbeeld voor in de uitstoot van auto's en elektriciteitscentrales en rook van bosbranden. Volgens wetenschappers is fijnstof verantwoordelijk voor 7 miljoen vroegtijdige doden per jaar. De richtlijnen die het WHO afgelopen najaar opstelde, halveerden de acceptabele hoeveelheid fijnstof per kubieke meter.
Ook al kon geen enkel land volledig voldoen aan de richtlijnen van het WHO, waren er wel 222 steden wereldwijd die het doel haalden, waaronder Utrecht. De andere grote steden van Nederland deden het slechter. Amsterdam scoorde het slechtst, in vergelijking met Rotterdam, Den Haag en Maastricht. Vier van de tien straten in Amsterdam worden blootgesteld aan zeer hoge hoeveelheden stikstofdioxide, blijkt uit het onderzoek van IQAir.
Sinds januari 2020 gelden nationale regels over zonering in gemeentes. Binnen deze zones mogen dieselauto’s en bussen niet of beperkt komen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het openbaar vervoer, dat vanaf 2025 volledig emissievrij moet zijn.
Bron: ANP en IQAir
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.