Midden op een fietspad in Amsterdam valt een wezel een bruine rat aan. Filmer Jelle de Wit ziet het vol verbazing gebeuren. De wezel is maar een klein roofdiertje, toch kan die een rat gemakkelijk aan.
Jelle schrijft bij zijn filmpje: ”Ik was in Amsterdam Noord en zag een kleine marter een Amsterdamse rat aanvallen en uiteindelijk meesleuren naar zijn holletje. Ik was enorm verrast omdat ik nog nooit een marter in het wild had gezien, laat staan een gevecht voeren met zo’n groot beest.Dus hopelijk kunnen jullie er wat mee!” We bellen hem in onze radio-uitzending. Na afloop vertelt Anne Bus van de Zoogdiervereniging ons meer over deze bijzondere situatie.
Hoe kan het dan dat zo'n klein diertje een joekel van een rat te pakken krijgt? "Het is sowieso heel bijzonder dat een wezel het opneemt tegen en ook nog wint van een rat." legt Anne Bus van de Zoogdiervereniging uit. "Dat komt zelden voor. Hermelijnen zouden het nog wel aankunnen, die zijn iets groter. Maar een wezel zet eigenlijk alleen de aanval in op een rat als deze al verzwakt is. Dus of de rat is aangereden, of hij is vergiftigd. Maar het blijft bijzonder om te zien"
Ook op Instagram is dit filmpje door veel mensen bewonderd. Uit de reacties blijkt wel dat er wat verwarring is over de term ‘marter’. Officieel worden de wezel, hermelijn en bunzing gerekend tot de kleine marterachtigen. Ze zijn flink kleiner dan bijvoorbeeld de steenmarter en de boommarter. Laat staan soorten als de otter en de das, die ook tot deze ‘groep’ behoren.
Bekijk ook het onderstaande filmpje van Matthijs van der Ven: een nieuwsgierige duif werd bijna ook verrast door een jonge wezel.
De wezel is het kleinste roofzoogdier ter wereld en komt gewoon in Nederland voor. Met een lengte van maximaal 23 cm lijkt het dier wel wat op een slanke muis met een kort bruin staartje. De staart heeft geen zwarte punt, zoals bij de grotere hermelijn, die verder veel op de wezel lijkt. In de volksmond wordt de wezel dan ook de muishond genoemd, of de ‘rennende sigaar’.
Een wezel is een echte vleeseter die hoofdzakelijk van muizen leeft. Zijn menu bestaat tot 85% uit woelmuizen, daarnaast eet hij bosmuizen, ratten, mollen, vogeltjes, eieren, slakken, kikkers en jonge haasjes en konijntjes. Wezels hebben een opvallende manier om hun omgeving te bekijken. Ze gaan recht op hun achterpoten staan en kijken dan rond. Dit wordt ‘kegelen’ genoemd.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.