Vijftig hoogleraren ondertekenen de oproep ‘Stop de Kiloknaller’ van Wakker Dier. Deze wetenschappers delen de mening van Wakker Dier: met hun vele reclames voor industrievlees hebben supermarkten een grote negatieve invloed op dieren en boeren. Wakker Dier wil dat supermarkten met hun reclamebeleid vleesvervangers en scharrelvlees promoten, in plaats van industrievlees. Zo kan de wekelijkse supermarktfolder uitgroeien tot een instrument dat de verduurzaming van de veehouderij versnelt, in plaats van afremt.
Vijftig hoogleraren tegen de kiloknaller
Hoogleraren met vakgebieden variërend van medische microbiologie tot wijsbegeerte en van marketing tot natuur- en waterbeheer ondersteunen vanuit hun expertise de oproep om kiloknallers te stoppen. Zo ageren verschillende professoren tegen de kiloknallers vanwege klimaatverandering, verschraling van ons platteland, excessief watergebruik, te hoog antibioticagebruik, infectieziektes en onze te hoge vleesconsumptie.Bekijk
hier
de namen van de vijftig hoogleraren en lees waarom zij tegen de kiloknaller zijn.
Ook politiek is tegen de kiloknaller
Het verzet van de hoogleraren sluit aan bij het ongenoegen in de politiek. Zo stemde in januari 2015 de Tweede Kamer voor een motie tegen het stunten met vlees, omdat het gestunt zorgt voor schaalvergroting en de transitie naar een diervriendelijkere en duurzame veehouderij remt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat de lage prijzen de volksgezondheid in het geding brengen. Ook staatssecretaris Van Dam is fel gekant tegen de kiloknaller, want - zo zegt hij - als je met dieren stunt, neem je de verantwoordelijkheid voor een keten waarin zowel boer als dier de pineut zijn.
Supermarkten kiloknallen steeds meer
Ondanks de groeiende maatschappelijke weerstand stuntten supermarkten in 2015 gezamenlijk ruim 300 keer per week met gangbaar vlees. Dat is 40% meer dan in 2014. Het eerste kwartaal van 2016 is weinig hoopgevend: de twaalf grootste supermarkten hebben maar liefst 2.700 keurmerkloos vlees in de aanbieding gehad. Vooral het industrievarken uit de noodlijdende varkenssector wordt vaak in de aanbieding gegooid. Daarnaast stunt men veel met het vlees van melkkoeien en zijn er zelfs nog supermarkten die reclame maken voor plofkip.