Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wetenschappers: minstens 70% stikstofreductie nodig

  •  
09-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1022 keer bekeken
  •  
stikstof_industrie_mest_vliegtuig_bouw

© Bron Pixabay

Het kabinet doet bij lange na niet genoeg om de achteruitgang in de natuur door de uitstoot stikstof tegen te gaan. Het huidige kabinetsbeleid mikt op 25% stikstofreductie in 2030 en 50% in 2035. Daarmee wordt een groot risico genomen dat unieke belangrijke natuurwaarden verloren gaan. Althans dat schrijven elf wetenschappers in het net verschenen rapport ‘Stikstof en natuurherstel’. Volgens hen is een vermindering van stikstofuitstoot noodzakelijk van minstens 70% in 2035.

Minder uitstoot van stikstof

Volgens de wetenschappers is herstel niet eenvoudig en een zaak van de lange adem. Ze becijferden het afgelopen half jaar wat de natuur feitelijk nodig heeft om weer gezond te worden. Bioloog Arnold van den Burg, een van de auteurs van het rapport: ‘Je kunt pas gedegen keuzes maken als je weet wat er nodig is, niet alleen op juridisch vlak, maar ook op ecologisch vlak, om natuur weer gezond te maken.’

Nieuw perspectief

Volgens de wetenschappers is niet eerder vanuit ecologisch perspectief uitgezocht hoeveel en hoe snel de stikstofemissie moet worden teruggedrongen om de Nederlandse natuur weer gezond te maken. ‘De politiek is vooral bezig met het oplossen van het juridische stikstofprobleem, maar gaat voorbij aan de oorspronkelijke, ecologische crisis: het verlies van natuur en biodiversiteit. De risico's daarvan vormen een bedreiging voor de hele samenleving’, aldus het rapport.

Herstel van de natuur

Het rapport gaat in op de effecten en mogelijkheden van natuurherstelmaatregelen. De auteurs concluderen dat in droge natuurgebieden herstelmaatregelen om een teveel aan stikstof aan te pakken ongunstige bijwerkingen kunnen hebben. Zo is het plaggen van heide een mogelijkheid om overtollig stikstof kwijt te raken, maar daarmee verdwijnen ook veel andere nutriënten uit een gebied, zodat bij blijvend te hoge stikstofdepositie de onbalans alleen maar groter wordt. Van den Burg: ‘Herstelmaatregelen zou je eigenlijk alleen grootschalig willen toepassen als de stikstofemissie al flink is teruggedrongen.’ Eerste prioriteit is inzetten op het terugbrengen van de stikstofuitstoot en hydrologische herstelmaatregelen zoals het waterpeil omhoog brengen in verdroogde natuurgebieden.

Meer over:

stikstof
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.