Grijze walvis
© Pixabay
Het kadaver van een aangespoelde walvis hoeft niet altijd meteen opgeruimd te worden. Dat is het advies van wetenschappers van Wageningen Marine Research. In opdracht van Rijkswaterstaat volgden zij wat er gebeurde met een walvis die eind 2020 dood aanspoelde op waddeneiland Rottummerplaat.
Een dode walvis heeft een belangrijke functie in het ecosysteem: het vormt een geweldige voedingsbron. De dode walvis in de duinen van Rottummerplaat trok in eerste instantie veel vogels aan. De wetenschappers verwachtten dat de vogels als eerste aan het dode dier zouden gaan vreten. Kraaien, eksters en mantelmeeuwen hebben het wel geprobeerd, maar de huid bleek te dik om opengepikt te worden.
Na een halfjaar ontbinding werd het kadaver een waar feestmaal voor kevers. De dode walvis trok 57 soorten kevers aan, waarvan 21 nieuwe soorten. Sommige kevers kwamen, aangetrokken door de geur, vanaf het vasteland naar het kadaver vliegen. Alle keversoorten waren gespecialiseerd in het verorberen van huid en botten.
Als het dode dier op een plek ligt waar de scheepvaart er geen last van heeft, zou zo'n kadaver best jarenlang kunnen blijven liggen, stellen de onderzoekers. En met de stank valt het ook wel mee: "Op sommige dagen bleef de geur hangen en was het onprettig om er lange tijd in te verblijven, maar het was nooit hevig", aldus het team.
Een reden om aangespoelde walvissen te verwijderen is dat de dieren veel vervuilende cadmium in hun lichaam zouden hebben. De walvis op Rottummerplaat heeft de bodem echter helemaal niet vervuild. Het dode dier gaf juist voedingsstoffen af aan de bodem. Rijkswaterstaat gaat nu met andere natuurbeheerders bespreken hoe er in de toekomst met walviskadavers wordt omgegaan.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.