Chinese wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd apen te klonen met dezelfde techniek als waarmee twee decennia geleden het schaap Dolly in Schotland ter wereld kwam. Sinds Dolly zijn er vele lammeren, muizen en andere dieren gekloond maar het klonen van een primaat zou de deur kunnen openen naar het klonen van mensen.
Experimenten
Na vele experimenten is het de wetenschappers gelukt om twee identieke langstaart makaken te creëren die acht en zes weken geleden ter wereld kwamen. Het is voor het eerst dat een primaat gekloond wordt uit bindweefselcellen van een embryonaal aapje. Bij de zogenoemde SCNT-techniek wordt de kern van een cel in een eitje geplant waarvan de kern is verwijderd, waarna ze de eicel met een stroomstootje laten geloven dat hij net bevrucht is. Deze gekloonde eicellen worden vervolgens geïmplanteerd bij draagmoederaapjes. De wetenschappers denken dat zij hiermee belangrijk werk hebben geleverd voor medisch onderzoek voor bijvoorbeeld hersenonderzoek.
Ethisch verantwoord
Ook het klonen van mensen komt volgens hen dichterbij. ,,Mensen zijn primaten. Voor het klonen van primaten inclusief mensen zijn technische barrières geslecht'', aldus een van de leidende wetenschappers, Muming Poo, die eraan toevoegde dat er geen plannen zijn om mensen te dupliceren en dat er een debat gevoerd moet worden of het klonen van primaten ethisch verantwoord is. Het klonen van mensen voor de voortplanting in veel landen, waaronder ook Nederland, is overigens bij wet verboden. In Nederland is het klonen van dieren ook verboden.