© Foto: Geir Halvorsen (Creative Commons)
De uitstoot uit de grachten van methaan, een gas dat het broeikaseffect bevordert, wordt onderschat, aldus microbioloog en promovendus Koen Pelsma van de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Er wordt veel naar landbouwwateren gekeken en dat is uiteraard heel belangrijk, maar bijvoorbeeld grachten in de stad worden daarbij een beetje vergeten", waarschuwt de wetenschapper.
Hij mat voor zijn promotieonderzoek de methaanuitstoot van grachten in Amsterdam, Leiden, Zaandam en Zwolle. "Alle grachten bleken verschillend, maar ze bevatten wel allemaal methaanetende microben", stelde hij vast. "Dat betekent dus dat er methaan is, anders zouden die microben er niet zitten."
"We hebben de bubbels die je wel eens sloten en grachten omhoog ziet komen niet eens gemeten. Mensen denken dat dat vissen zijn, maar het is methaan. En die bubbels zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor een groot deel van de methaanuitstoot", aldus Pelsma.
Hij schraapte ook wat van de slijmlaag (biofilm) op de wanden van kades. Daarin vond hij ook methaanetende bacteriën. "Als je kijkt naar schilderijen uit de 17e eeuw, dan zie je daar ook al de biofilm op de kadewanden zitten. We weten dus al heel lang dat het er is, maar het was nooit onderzocht."
Waar het methaan vandaan komt, moet nog worden vastgesteld.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.