Meer dan twintig organisaties wereldwijd eisen dat de regering van hun land strengere klimaatdoelen opstelt en naleeft. "Klimaatactie is een wettelijke plicht", schrijven ze in een open brief, verstuurd door het Climate Litigation Network. Als overheden niet luisteren naar de oproep stappen de organisaties naar de rechter.
Juridische organisaties uit onder meer Brazilië, Frankrijk, Zweden, Australië, Italië, Zuid-Afrika en België roepen hun regeringsleiders op de klimaatcrisis aan te pakken. "In opeenvolgende verdragen en besluiten beloofde u de uitstoot van broeikasgassen te verminderen", schrijven ze. "Maar de meest recente wereldwijde maatregelen van landen laten zien dat we totaal niet op koers zijn om de doelen te halen."
De klimaatorganisaties treden in de voetsporen van de Nederlandse klimaatorganisatie Urgenda, die de Nederlandse overheid aansprakelijk stelde. Daardoor bepaalde de Hoge Raad dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met een kwart moest verminderen ten opzichte van 1990.
Het Climate Litigation Network laat weten dat dit het begin is van de 'Climate Trials'. Dat is een golf van klimaatrechtszaken tegen regeringen die geen krachtige actie hebben genomen en daardoor "de basisrechten van hun bevolking in gevaar brengen". Dat komt omdat klimaatverandering kan leiden tot onder meer gevaarlijke overstromingen, extreme droogte en hitte.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.