Als de eerste sepia's aankomen in de Oosterschelde gaan duikers weer massaal het water in. Maar sepia's komen bijna overal ter wereld voor en gek genoeg is het op al die andere plekken rustig. De Belgische onderwaterfilmer Paul Engels maakte er een prachtige film over.
Verschillende soorten, zelfde gedrag
Hij filmde niet alleen in de Oosterschelde, maar ging ook naar Bretagne, Spanje, Oman, Indonesië en Australië. Zeven jaar lang gebruikte hij al zijn vrije dagen en vakanties om de sepia's te kunnen filmen. Hij ontdekte dat er niet alleen heel veel mooie soorten zijn (honderden), maar dat ze zich ongeacht de omstandigheden allemaal hetzelfde gedragen.
We zien beelden van dansende faraosepia's, parende reuzensepia's, wandelende dwergsepia's, van kleur verschietende knuppelsepia's, sepia's die eitjes leggen, kleintjes die geboren worden. Waar ook ter wereld gebeurt dat allemaal op dezelfde manier en meestal in ons voorjaar.
Sepia's
Sepia’s oftewel zeekatten zijn inktvissen van ongeveer 50 cm groot. De bekendste sepiasoort is de gewone zeekat (Sepia officinalis). Het is een veelvoorkomend dier aan de Nederlandse kust, en op het strand vind je vooral in de zomer regelmatig z’n interne skeletschelp. In het voorjaar trekken sepia’s massaal vanuit de grenzen van de Atlantische oceaan de Zeeuwse Delta in, terug naar hun geboortegrond, om daar te zoeken naar een partner voor de paring.