Klein landschapje van onderwater Grevelingen
© Fotograaf IngritRaven
Vrijdag 15 oktober wordt in de Grevelingen de eerste Tiny Sea Forest ter wereld geopend, een onderwaterbos met zeegras, schelpdieren, boomstammen en andere structuren, bedoeld om de onderwaternatuur een handje te helpen. De opening wordt gedaan door schoolkinderen, die het als buitenleslokaal kunnen gaan gebruiken.
Tiny Forests bestaan al langer, maar dan op het land: dichtbegroeide, inheemse bosjes ter grootte van een tennisbaan. Kinderen leren in dit ‘buitenlokaal’ over de Nederlandse natuur: vlinders, vogels, kleine zoogdieren en bijen, die hier een prettig verblijf vinden. Tiny Forest is een initiatief van IVN Natuureducatie, en ook de Tiny Sea Forest komt uit hun koker.
Maar ook Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer zijn er bij betrokken. Een studententeam van Hogeschool Zeeland heeft onderzoek gedaan naar de inrichtingsvormen van dit bos. Thijs Poortvliet van Rijkswaterstaat Zee en Delta ziet het vooral als een middel om meer dynamiek in de Grevelingen te krijgen. Die is voor een groot deel verdwenen door de aanleg van de Deltawerken. Om die reden wordt er al langere tijd geëxperimenteerd met het aanplanten van Groot zeegras. Zeegras is belangrijk als kraamkamer en voedsel voor vissen, zeeduizendpoten en krabben.
Daphne Teeling, regiodirecteur IVN Natuureducatie onthult aan het begin van de dag het informatiebord en leerlingen zetten een gebiedseigen soort uit en leggen de eerste hand aan het onderwaterbos. Na de symbolische opening volgen de leerlingen een buitenlesprogramma waarin ze kennismaken met de onderwaternatuur.
Meer over:
tiny sea forestMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.