Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wereldberoemd gat in de duinen

  •  
30-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1257 keer bekeken
  •  
Ruim 20 jaar geleden groeven bulldozers een gat in de zeeduinen tussen Schoorl en Bergen aan Zee. Dit gat was zo een vijftig meter breed en voortaan kon de zee de achterliggende duinvallei binnenstromen. Dit was wereldnieuws, want de duinen waren er juist om de zee te weren.

Veilige duinen

Dat het juist in Schoorl gebeurde, als eerste in Nederland was omdat het hier kon. Omdat de duinen hier zo breed zijn was men minder bang dat het de veiligheid in gevaar zou brengen. Het doel was een toename van dynamiek en het scheppen van overgangen van zout naar zoet met meer natuur.

In de eerste vijf jaar nadat de bulldozers weg waren, drong het zeewater zo´n dertig keer het duingebied binnen en liet daarbij telkens een plas zout water achter. Door de regen en door opkwellend zoet water werd dit water brak. Niet alleen het zeewater kon door de opening, ook het kalkrijke strandzand kon de kalkarme duinen in stuiven. 

Parnassiavallei

Dit zorgde voor grote veranderingen voor flora en fauna. Sommige bijzondere soorten, zoals de moeraswespenorchis en de parnassia vestigden zich hier (weer).

En dit duinvallei bij de Kerf, de parnassiavallei, is de enige plek in het verder kalkarme Schoorlse duin die kalkrijk genoeg is voor een flinke groeiplaats van de duindoorn. En het lijkt erop dat in dit vallei het duinkonijn meer aanwezig is dan in andere gebieden van de Schoorlse Duinen.

Kijk vrijdag 30 oktober 2020 naar Vroege Vogels in de Schoorlse Duinen om 19.50u op NPO 2!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.