‘Een duik in het ontstaan van het bewustzijn van dieren’ is de ondertitel van het boek van Peter Godfrey-Smith. Niet alleen mensen en apen kunnen in een bepaalde mate ‘denken’, aldus de schrijver. Maar ook haaien, octopussen, garnalen en zelfs koraal. Godfrey-Smith onderzoekt hoe de evolutie van dit bewustzijn is ontstaan. Zo schrijft hij over een ontmoeting die hij als duiker heeft met een eenarmige garnaal (‘zijn arm stond omhoog alsof hij een dirigent was’). ‘Ik was opgetogen. Na jaren octopussen te hebben waargenomen was ik wel gewend aan enige vorm van contact met de meest onwaarschijnlijke dieren, maar dat deze garnaal me zo ongegeneerd aan zou kijken had ik totaal niet verwacht.’
Zo doen vogels dat
Met behulp van de meest recente wetenschappelijke inzichten, haar eigen ervaringen en haar vogelreizen over de hele wereld neemt Jennifer Ackerman de lezer mee in de wondere wereld van het leven van vogels. Volgens de schrijver is het traditionele beeld van hoe vogels communiceren, voedsel zoeken, zich voortplanten en overleven drastisch veranderd. Vaardigheden die ooit als alleen menselijk werden gezien blijken ook op vogels toepasbaar: misleiding, manipulatie, bedrog, ontvoering, maar ook slimme communicatie tussen soorten, samenwerking, altruïsme, cultuur en spel. Een moedervogel die haar eigen jongen vermoordt, vogels die stelen, vogels die dansen, vogels die zichzelf beschilderen en vogels die een geluidsmuur opbouwen om buitenstaanders weg te houden.
Dat vogels soms gewoon zin hebben om lol te maken is in
dit filmpje goed te zien. Een zwarte kraai, die van een besneeuwd dak afglijdt.
Natuurboekenjaar 2020
Jan Wolkers Prijs
In oktober ging de prijs voor het mooiste Nederlandstalige natuurboek naar 'Wat bomen ons vertellen' van de Vlaamse bomenwetenschapper Valerie Trouet. Andere boeken op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs 2020:
Stadsflora van de lage landen – Ton Denters
Wat zingt daar – Dick de Vos
Berichten uit de vallei – Stefan Brijs
Caspar Loopt – Caspar Janssen