Verdeeld over het Wormer- en Jisperveld staan zo'n 30 weidemolens. Die molens zorgen er al eeuwen voor dat het waterpeil in het natuurgebied onder controle blijft en ook nu zijn ze nog ontzettend belangrijk! De weidemolens zorgen er namelijk voor dat een te veel aan water in de natte periodes het gebied uit wordt gelaten. En bij een tekort aan water in droge periodes halen de windmolens juist water in het gebied. Zonder deze weidemolens zou het natuurgebied verruigen en zou er hier een bos ontstaan. Iets wat de weidevogels niet prettig zouden vinden.
Er staan zowel houten molens als ijzeren molens in het gebied. De houten exemplaren worden in stand gehouden vanwege hun cultuurhistorische waarde en de ijzeren exemplaren doen tegenwoordig het zware werk. Beide soorten moeten in het landschap blijven en dat betekent ook dat intensief onderhoud nodig is. Daarom heeft Natuurmonumenten een club hardwerkende vrijwilligers bij elkaar verzameld die wekelijks een onderhoudsronde maakt.
In de uitzending mogen we op pad met vrijwilligers Jan Albers en Rob Havik. In de werkschuur verzamelen ze al het gereedschap, maar liefst een hele bolderkar vol! Al deze spullen moeten vervolgens op de boot geladen naar de molens gebracht worden. Als Jan en Rob iets vergeten, moeten ze of helemaal terugvaren naar de werkschuur een halfuur verderop, of ze kunnen de werkzaamheden die dag wel vergeten.
Het molenonderhoud is best een flinke klus: de percelen maaien, de molens technisch nakijken, en ze smeren en repareren waar nodig. Ook de hekken waartegen koeien hebben geragd moeten de vrijwilligers opknappen, de putten en krooshekken moeten ze leeghalen, enz. Het is mede dankzij deze vrijwilligers dat het Wormer- en Jisperveld zo rijk is aan weidevogels!
Thema's:
Meer over:
weidevogelsMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.