Wist je dat… Er pelikanen voorkomen in Nederland? Zoals te zien in onderstaand filmpje, begin december, toen werd er een roze pelikaan gesignaleerd door Jan ten Brinke. De grote roze watervogel had zich aangesloten bij een grote groep ooievaars en blauwe reigers en paradeerde met hen door het Reestdal.
Grootste vogel
De Roze Pelikaan behoort samen met de albatros tot de grootst vliegende vogels ter wereld en broedt van Roemenië en Griekenland tot in Mongolië en Zuid-Afrika. Hij overwintert voornamelijk in tropisch Afrika en in het noorden van het Indische subcontinent. Dat hij hier is waargenomen is dus hoogst uitzonderlijk en hij wordt dan ook wel beschouwd als dwaalgast. Het is niet duidelijk of de hier waargenomen roze pelikanen zijn ontsnapt uit gevangenschap, of dat het om wilde vogels gaat.
De roze pelikaan eet voornamelijk vis, maar sommigen eten ook wel eens kuikens van andere vogels. Als ze echt honger hebben, eten ze ook nog wel eens meeuwen of eenden.
Er bestonden in de geschiedenis verschillende legendes over de pelikaan. Zo geloofde men dat pelikanen met hun eigen bloed dode jongen tot leven wekten en dat ze jongen bij voedselschaarste voedden met hun eigen bloed. Dit komt waarschijnlijk omdat pelikanen hun jongen eten geven dat bestaat uit halfverteerd voedsel uit hun bek, dat roodkleurig is en dus lijkt op bloed. Ook hebben sommige soorten pelikanen in de broedtijd bij hun keel een rode vlek die een beetje op een wond lijkt. Nog steeds gebruiken veel bloedbanken een pelikaan in hun logo.
Naast de roze pelikaan worden er ook wel eens andere soorten pelikanen gespot in Nederland, zoals de Australische, kleine, of kroeskoppelikaan.
Bron: Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna, Wikipedia, waarneming.nl
Een volwassen pelikaan heeft een spanwijdte van zo'n drie meter