Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stoomcursus waterschapsverkiezingen

  •  
15-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
waterschap sloot slootje zwanen

© Foto: JohanEversFotografie

Met de schermutselingen van de laatste weken over het klimaat bereidt politiek Den Haag zich voor op de aankomende verkiezingen. Op die voor de provinciale staten en voor het Europees Parlement. Maar, er is nog een verkiezing, die volkomen is ondergesneeuwd in al het politieke geweld. Die van de Waterschappen. Deze meest onbekende landelijke verkiezing is van groot belang voor de toekomst van de natuur in Nederland. In Vroege Vogels zondag een stoomcursus over de Waterschappen.
Waterschappen behoren tot de oudste politieke instituten van Nederland. Maar waar gaan ze eigenlijk over? En hoe komt het dat de kiezers slechts invloed kunnen uitoefenen op een deel van de zetels? Of dat de boeren beter vertegenwoordigd zijn in de waterschappen dan bijvoorbeeld natuurorganisaties. Is dat wel fair? Hoogleraar waterstaatsgeschiedenis Petra van Dam van de Vrije Universiteit in Amsterdam legt zondag uit hoe het zit.
Tot 1 juli 2014 werden de waterschapsverkiezingen niet door de Kieswet geregeld, maar door de Waterschapswet. Het waren toen de enige Nederlandse verkiezingen waarbij op afstand gestemd werd via de post. Sindsdien moeten we eens in de vier jaar naar de stembus voor de waterschapsverkiezingen.

Meer over:

waterschappen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor