Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterschappen, voedselbos, broedende vogels, fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
26-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
waterschap sloot slootje zwanen

slootje met zwanen

© Foto: JohanEversFotografie

Waterschappen op de schop?

Als het aan GroenLinks ligt worden de boeren in de toekomst niet meer automatisch vertegenwoordigd in de waterschappen. De partij diende deze week een initiatiefwet in om de zogeheten geborgde zetels af te schaffen. Tot nu toe zijn ongeveer 1/3 van alle zetels in de waterschappen vooraf al vergeven aan boeren, het bedrijfsleven of natuurorganisaties.

GroenLinks Tweede Kamerlid Laura Bromet: ‘Waarom krijgt het bedrijfsleven automatisch een plek aan de tafel bij de waterschappen? We geven Shell toch ook geen twee vaste Kamerzetels? De tijden zijn veranderd, het klimaat is veranderd. Tijd voor een volledig democratisch waterschap’. GroenLinks wil dat de waterschappen vanaf 2023 volledig democratisch worden gekozen. In Vroege Vogels een gesprek met Laura Bromet.

Mieren hebben hun bruidsvlucht

In grote getallen duiken ze ineens in de zomer op: vliegende mieren. Tijdens een bijzondere fenomeen dat de bruidsvlucht wordt genoemd vliegen toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes mieren uit om een nieuwe kolonie te beginnen.  
Mieren_Voorb._bruidsvlucht__Jinze_Noordijk__01.jpg

Mieren voor de bruidsvlucht.

© Jinze Noordijk

Het voedselbos, de landbouw van de toekomst?

Mac van Dinther ( Volkskrant), Emile van der Staak (chef-kok te Nijmegen) en Wouter van Eck van het eerste Nederlandse voedselbos in Groesbeek weten het zeker: het voedselbos is de toekomst. Een bos vol eetbare bomen, planten en struiken, waarmee je mensen kan voeden net als met aardappelen mais en andere gewassen. Maar dan met meer biodiversiteit en geen monocultuur. Journalist Mac van Dinther volgde het voedselbos een jaar lang, maakte er vier seizoenen mee en schreef er een leerzaam boek over.

Ze kunnen niet zonder elkaar: de beemdkroon, knautiabij en kanautiawespbij

De knautiabij en de knautiawespbij staan op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Ongeveer 25 procent van de Nederlandse populatie komt voor in het Gelderse rivierengebied. De provincie Gelderland neemt daarom extra maatregelen om beide bijensoorten te behouden. En dat kan alleen als ook de waardplant van deze beide insecten: de beemdkroon ( Knautia arvensis) goed beschermd wordt en het verspreidingsgebied van deze plant wordt vergroot.Want zonder deze plant kunnen de bij en de wespbij niet overleven. In opdracht van de provincie gaan ecologen Douwe Schut van ATKB en Iris Niemeijer van Stachys ecologisch advies, samen aan het werk om  een herstelplan op te stellen voor deze soorten.
knautiabij

© Douwe Schut

Fenolijn 035-6711338

Nachtzwaluwen, een explosie van vliegende mieren, pyamawantsen, junikevers, jonge kwikstaarten en een melding van puntmutswasplaten zijn deze week te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als een bijzondere waarneming van een vijgenskeletteermot, een koolmees met een tweede nest en massa’s zomerbloeiers. Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Europese parlementaire enquête over dierenwelzijn

Het is een unicum in de geschiedenis van Europa: een parlementaire enquête over dierenwelzijn. Het koste europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren een paar jaar, maar daar is ie dan! Want dat er tijdens het transport van dieren heel veel mis gaat, dat was haar al tijden duidelijk.

1100 soorten in de tuin

Het grootste onderzoek naar natuur in eigen tuin heet: ‘de Jaarrond Tuintelling’. Iedereen met een tuin kan meedoen aan dit project, dat nu al vijf jaar loopt. Jochem Kühnen is één van de tuinbezitters die al veel langer alle soorten in zijn tuin telt. Verslaggever Henny Radstaak is bij hem gaan kijken waar de teller op staat.

Broedvogels van het Naardermeer

Hoe kom je te weten hoeveel en welke vogels er bijvoorbeeld in het Naardermeer broeden? Jelle Abma, van Sovon Vogelonderzoek Nederland, maakt in opdracht van beheerder Natuurmonumenten een inventarisatie. Dat gebeurt onder meer vanaf het water. Verslaggever Henny Radstaak is ’s ochtends om vier uur bij Jelle Abma in de kano gestapt, hier bij Stadzigt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.