Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterschappen slagen er niet in om in 2025 energieneutraal te zijn

  •    •  
19-09-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Windmolen Windenergie

© Pixabay

De Nederlandse waterschappen wilden in 2025 energieneutraal zijn, maar in de Klimaatmonitor van de Unie van Waterschappen staat dat dit doel niet gehaald wordt. Dit is onder meer te wijten aan netcongestie, strengere waterkwaliteitseisen en politieke discussies over groene energie zoals zonne- en windenergie.

Energieneutraal houdt in dat de waterschappen evenveel stroom opwekken als gebruiken. Ze willen nog steeds in 2035 klimaatneutraal zijn, wat zou betekenen dat er netto geen broeikasgassen worden uitgestoten. In 2050 willen de waterschappen volledig circulair zijn op het gebied van energie, wat betekent dat alleen nog hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt.

Voornaamste energiebronnen

Biogas uit rioolwaterslib en windenergie zijn de voornaamste energiebronnen voor de waterschappen. Het afgelopen jaar hebben ze 8,2 procent meer groene energie gebruikt, terwijl de CO2-uitstoot met 14 procent is afgenomen in 2023.

In het afgelopen jaar hebben de waterschappen 8 procent meer energie verbruikt, hoewel het doel is om minder energie te gaan verbruiken. De Unie van Waterschappen schrijft dit grotendeels toe aan de inzet van gemalen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.