Overstroming van Maas
© Fotograaf Miriam van Dun
Waterschap Aa en Maas gaat langs de oevers van de Maas tussen Boxmeer en Geertruidenberg over een lengte van ongeveer 100 kilometer nieuwe zogenoemde bakenbomen planten. Bakenbomen zijn bomen die in strak gelid langs de oevers van een rivier staan, zodat schippers goed kunnen zien hoe de vaargeul verloopt. De huidige bakenbomen langs de Maas zijn tachtig jaar geleden aangeplant en grotendeels aan het eind van hun levensduur, aldus het schap.
Het waterschap is samen met onder meer de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg bezig met het project Meanderende Maas. De Maas op de grens van Brabant en Gelderland is nu gekanaliseerd en helemaal voorzien van dijken. De rivier moet meer ruimte krijgen om extreem hoge waterstanden in de toekomst te kunnen verwerken en daarvoor worden hier en daar dijken verwijderd en oevers afgegraven zodat het rivierwater kan uitvloeien. Dit werk, dat nog jaren gaat duren, is volgens het schap een goede aanleiding om de oude Canadapopulieren te vervangen door jonge Europese zwarte populieren, die ecologisch veel waardevoller zijn.
Op oevers waar de rivier ruimte krijgt komen geen nieuwe bakenbomen te staan. Die zouden het uitvloeiende rivierwater belemmeren. Onder meer bij Appeltern en Maasbommel in Gelderland en bij Ossekamp, Megen en De Waarden in Brabant verdwijnen bomen. Daarvoor moet het schap nog een kapvergunning aanvragen. Het schap plant nieuwe bomen op enige afstand van de rivieroevers, zodat de aaneengesloten lijn van bomen wel blijft bestaan. Op andere trajecten gaat het schap Europese zwarte populieren planten zodra de oude bomen omwaaien of het begeven.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.