In Limburg, België en Duitsland zorgt overvloedige regenval voor veel overlast. Stroomafwaartse gebieden, individuele inwoners en bedrijven hun hart vast. Een brug over de Geul in Valkenburg is door woest stromend water weggeslagen. Enkele andere bruggen over de rivier zijn instabiel. Campings langs de Geul en de Gulp zijn ontruimd. De gevolgen van de wateroverlast zijn enorm.
Om wateroverlast te voorkomen worden er in het Geuldal wel maatregelen getroffen, zodat water minder snel de hellingen afstroomt, en makkelijker in de bodem dringt. Dit doen diverse natuurorganisaties door het aanplanten van bomen en struiken en worden drainages, die niet meer gebruikt worden, verwijderd. Ze willen de sponswerking van de natuur stimuleren en dat zal in de toekomst steeds belangrijker worden.
De Maas bereikt volgens de prognose van Rijkswaterstaat in de nacht van donderdag op vrijdag een niveau dat dicht in de buurt komt van het niveau van de overstromingen in 1993 en 1995. Toen zette de Maas grote delen van Limburg blank.
In de zomer zijn dit soort hoge standen volgens Waterschap Limburg zeer ongebruikelijk. "De waterstand is vergelijkbaar met de waterstand van de Maas in 1993, toen de Maas overstroomde", aldus het Waterschap. De Maas is in de afgelopen tientallen jaren verbreed en er zijn dijken aangelegd, waardoor de Maas meer water aankan dan toen. Wat toen dus problematisch was, is dat nu al lang niet meer. Desalniettemin zorgt het Waterschap Limburg bij een hoge waterstand van de Maas voor waterkeringen langs de Maas. Dit beperkt de gevolgen die het water kan hebben voor de directe omgeving."
De Vlaamse media berichten dat veel wegen zijn overstroomd en in meerdere plaatsen staat het centrum onder water. In delen van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn beken uitgedijd tot rivieren. Er is sprake van aardverschuivingen, ondergelopen straten en het spoor- en wegverkeer werd verstoord. De Roer tussen de Duitse grens bij Vlodrop en de monding in de Maas bij Roermond bereikt in de nacht van woensdag op donderdag zijn hoogste waterstand ooit.
De gemeente heeft Natuurmonumenten Limburg, het Limburgs Landschap en boeren gevraagd hun vee weg te halen van de uiterwaarden. Het gaat hierbij om grazers zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden. Wilde dieren zullen zelf naar hoger gelegen gebieden moeten vluchten.