Oh jee! Twee gaffelwaterjuffers zijn ten prooi gevallen aan de zonnedauw. Hoe erg ze ook worstelen, ze komen niet meer los. De video is van Huub Swinkels.
Zonnedauw is een vleesetende plant. Deze plant lokt en vangt insecten door een glinsterende, kleverige substantie aan diens tentakeltjes. Komen insecten in aanraking met de druppels, dan blijven ze eraan vastplakken en beweegt de plant langzaam steeds meer tentakels in de richting van zijn slachtoffer.
Binnen enkele uren kan een blad zich volledig om zijn prooi hebben gesloten. Het blad van de zonnedauw scheidt verteringsenzymen uit en de vrijgekomen voedingsstoffen worden door de plant opgenomen.
De plant groeit in moerasachtige, maar ook wel eens droge gebieden. De bodem moet kaal, schraal en zelfs zuur zijn, zolang het maar vochtig is. De prooi voorziet de zonnedauw van voedingsstoffen die niet uit de bodem te verkrijgen zijn.
Kleine zonnedauw. De druppels zijn goed te zien.
© euser.natuurfoto
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.