Boven het Zwin, naast Breskens, is een nieuw natuurgebied aangelegd: de Waterdunen. Hier is landbouwgrond in korte tijd omgetoverd tot een getijdegebied waar kustvogels kunnen broeden. Het bijzondere is dat dit getijdegebied achter de duinrand ligt. Doormiddel van een getijdeduiker (een soort tunnel door de duinen) staat het water in dit gebied in verbinding met de zee en kent dus eb en vloed. We gaan op pad met Fred Schenk. Hij is districtshoofd zuid bij Zeeuws Landschap en werkt al zo’n 35 jaar in dit gebied.
Duizenden vogels in nieuwe natuur
Tot zo’n zes jaar geleden was het gebied waar nu de Waterdunen ligt nog landbouwgrond. Dat zou je niet zeggen, want er broeden nu duizenden kustvogels, zoals de grote stern, dwergstern, visdief, kluut, strandplevier, kokmeeuw en ook de zwartkopmeeuw. Dit jaar is een recordjaar qua hoeveelheid broedvogels. Met meer dan 3000 zwartkopmeeuwen vormt de kolonie in de Waterdunen zelfs de grootste in Noordwest-Europa. Deze kolonie bevat ook zwartkopmeeuwen die vorig jaar in het Zwin broedden. Dit jaar vind je deze vogel nog nauwelijks in het Zwin.
Getijdeduiker als snelweg en snackbar
Vanaf de getijdeduiker zie je alle vogels komen en gaan. Het is een soort snelweg voor kustvogels. Met lege snavels vliegen de sterns en de meeuwen richting de zee en met volle snavel vliegen ze terug naar de broedeilanden. De vogel die je hier niet tussen ziet vliegen is de zwartkopmeeuw. Deze haalt zijn voedsel juist 180 graden de andere richting uit, in de polders achter het gebied. Wanneer het hoogwater is en het water het gebied instroomt, creëert dat veel turbulentie in het water achter de getijdeduiker en stroomt er ook veel vis binnen. De vogels weten dit en gaan massaal op jacht.